Blog

Natuurlijke Warmte met Houten Lamellen

Natuurlijke Warmte met Houten Lamellen

Houten lamellen zijn de laatste jaren bezig aan een opmerkelijke opmars, en dit enthousiasme kunnen we volledig begrijpen. Er is niets dat zoveel warmte en gezelligheid in je interieur brengt als het natuurlijke karakter van hout. Of je nu kiest voor een moderne, strakke inrichting of een meer landelijke stijl nastreeft, houten lamellen passen in ieder decor. Ze fungeren als opvallende blikvangers in je ruimte, bieden geluiddempende eigenschappen en zorgen voor isolatie. Bovendien stellen ze je in staat om gemakkelijk de lichtinval en privacy te regelen, en ze zijn eenvoudig te onderhouden – regelmatig afstoffen met een plumeau volstaat.

Tegenwoordig zijn er talloze aanbieders op de markt, met evenveel variaties in kwaliteit en prijs. Zie je door de bomen het bos niet meer? We geven je graag enkele handige tips voor het aanschaffen van houten lamellen.

Geïnteresseerd in raamdecoratie?

Schrijf je in om de 3-maandelijkse blog per mail te ontvangen.

Kies voor een stevig systeem

Houten lamellen zijn van nature zwaar. Zorg ervoor dat het trekkoordsysteem en de rem stevig zijn en dat de bevestiging het gewicht aankan. Een solide montage en vlotte bediening zijn hierbij van het grootste belang.

Bekijk de verschillende houtsoorten

Houten lamellen worden aangeboden in verschillende houtkwaliteiten, zoals lindehout, bamboe en abachi. Elke houtsoort heeft zijn eigen unieke kenmerken en beperkingen. Lindehoutlamellen zijn gelakt en hebben een egaal uiterlijk zonder duidelijke houtnerf. Bamboelamellen hebben een natuurlijke uitstraling, maar zijn doorgaans dunner, wat de maximale afmetingen beperkt. Abachi houten lamellen, afkomstig uit West-Afrika, zijn stevig en bieden diverse voordelen. De houtnerf is duidelijk zichtbaar na het kleuren, de maximale breedte is groter en ze zijn minder gevoelig voor vervorming.

Kies de juiste bediening

Standaard worden houten lamellen bediend met optrekkoorden en kantelkoorden om de lichtinval aan te passen. Hou er rekening mee dat deze koorden in opgetrokken toestand behoorlijk lang kunnen zijn. Als je geen fan bent van koorden naast je raam, overweeg dan een bedieningsketting die zowel het omhoog en omlaag bewegen als het kantelen van de lamellen mogelijk maakt. Of ga voor elektrische bediening, waarbij je helemaal geen koorden meer hebt en ook het optrekgewicht geen probleem is. De speciale afstandsbediening voor houten lamellen heeft een knop voor het kantelen van de lamellen.

Denk aan de ruimte

Hout is gevoelig aan temperatuurverschillen en vochtigheid. In vochtige ruimtes zoals de badkamer kun je beter lamellen kiezen die behandeld zijn tegen vocht. Vermijd ook dat de lamellen direct boven of tegen warmtebronnen hangen. Houd er rekening mee dat hout als natuurproduct altijd een beetje kan werken, wat kleine verkleuringen of vervormingen met zich mee kan brengen. Dit draagt echter bij aan de natuurlijke charme van het product.

Let op de afwerking en kleur

Het aanbod van afwerkingen en kleuren is bijna eindeloos, en dit beïnvloedt vaak de prijs. Let op de zijkanten van de lamellen; deze worden niet altijd gekleurd, waardoor je tegen de natuurlijke houtkleur aankijkt. Voor wie aandacht besteedt aan details, let op de boorgaten; bij luxe uitvoeringen zijn deze ook gekleurd. Je hebt de keuze tussen gelakte lamellen, waarbij de zichtbaarheid van de houtnerf kan variëren. Meestal is er een basisassortiment aan kleuren beschikbaar, maar vaak kun je de lamellen ook in elke RAL- of NCS-kleur laten lakken, al dan niet tegen meerprijs. Een meer natuurlijke afwerkingsoptie is beitsen, terwijl de meest luxueuze keuze bestaat uit beitsen en zandstralen. Deze afwerkingen kun je perfect laten matchen met andere houten elementen in je interieur, zoals bijvoorbeeld je parketvloer. Lamellen zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes, zoals 35, 50 of 70 mm. Je kunt kiezen voor ladderkoordjes tussen de lamellen of een ladderband die ze verbindt. Ladderkoord is subtiel, terwijl een ladderband in een contrasterende of complementaire kleur visueel opvallender is.

Vraag naar de hoogte afstelling

Sommige systemen laten je de hoogte nog precies aanpassen tijdens de montage. Dit is belangrijk om te voorkomen dat de onderste lamel het raamtablet raakt of dat er te veel vrije ruimte ontstaat.

Bij de keuze voor houten lamellen draait het allemaal om het creëren van een warme en natuurlijke sfeer in je interieur. Met deze tips in gedachten kun je de perfecte houten lamellen vinden die passen bij jouw stijl en behoeften.