Moet ik de ketting van mijn optreksysteem bevestigen aan de muur?

De Europese normen uit 2014 leggen strenge veiligheidsvoorschriften op voor het gebruik en de installatie van binnenzonwering.
Om het risico op verwurging bij kinderen te voorkomen, moeten bedieningskettingen aan de muur bevestigd worden OF losschieten bij een bepaalde trekkracht.  Decoline voorziet standaard alle producten van de wettelijk verplichte veiligheidsvoorschriften.

Maak het jezelf gemakkelijk. Kies voor de Decoline Child Safe poelies.  Het kettingwiel schiet uit de poelie bij een belasting van 6 kg; de ketting hoeft dus niet meer op een andere manier beveiligd te worden.

 • Beschikbaar in het wit en het zwart
 • Zowel voor kunststof als voor metalen kettingen
 • Met reductie 1/5 en 1/1

Kan ik ook schilderijen ophangen met een rail?

Schilderijen kan je op een elegante manier bevestigen aan een schilderijrail. Er bestaan verschillende type ophanghaken die je aan de rail kan bevestigen naargelang het gewicht van het schilderij. je kan de ophanghaken eenvoudig toevoegen of verwijderen zonder de rail te moeten demonteren. Een schilderijrail laat je toe om uw schilderijen of foto’s regelmatig te vervangen zonder steeds gaten te moeten boren in de muur.

Bestaat er een raamdecoratie voor mijn wintertuin/veranda/koepelraam?

U kan raamdecoratie voorzien voor uw wintertuin door gebruik te maken van onze optreksystemen 620 of 7400 B2. Deze systemen kunnen zowel op de dag als in de dag geplaatst worden. Of je kan kiezen voor een elektrische rail die zelfs volledig horizontaal geplaatst kan worden.

U heeft de keuze tussen zijgeleiding via staalkabel of door middel van zijprofielen.

Kan ik een vouwgordijn op een raamvleugel of deur monteren?

Ja dat kan, door gebruik te maken van speciale montagesteunen die u, zonder dat je moet boren, op een raamvleugel of deur kan monteren

Kan ik het vouwgordijn voor mijn schuifdeur verschuiven?

U kan er voor kiezen om uw vouwgordijn in een breedspoor gordijnrail te hangen, zodat je het makkelijk kan verschuiven. (Niet geschikt voor de 201 – 207 en 214-rail.)

Wat is het maximum aantal panelen in een paneltrack?

Het aantal panelen in een paneltrack kan vrij bepaald worden. Wel dient je er rekening mee te houden dat extra panelen zal resulteren in extra kanalen. Om een goed hanggedrag van de stof te garanderen adviseert Decoline panelen met een breedte van 60cm tot 100cm.

Waarom kies ik voor een batterijsysteem?

Als je een gordijn wenst te installeren op een plaats waar geen stroomvoorziening in de buurt is, kan je opteren voor een batterijsysteem. Dankzij de heroplaadbare batterijen kan je genieten van een eindeloos gebruikscomfort.

Hoe krijg ik mooi golvende plooien in mijn gordijnen?

Een wave-gordijn wordt gecreëerd door het gebruik van glijders die met een koord verbonden worden. De glijders blijven altijd op dezelfde afstand van elkaar, waardoor er mooie symmetrische golven ontstaan. Een wave-gordijn kan zowel op een rail als met zeilringen aan een roede gemonteerd worden.

Hoe kies ik het juiste type elektrisch vouwgordijn?

Ieder elektrisch vouwgordijn heeft specifieke functies en kwaliteiten. Ze verschillen op gebied van optrekgewicht, vermogen van de motor, aansluit- en bedieningsmogelijkheden, … je laat zich best adviseren door één van onze verdelers.

Kan ik een optreksysteem plaatsen bij een schuin of afgerond raam?

Ons 7400-systeem leent zich perfect voor deze situatie. Deze koordbediende techniek kan doorlopend verbogen worden of voorzien van een kantelbare rem voor schuine plaatsing.

Hoe bepaal ik de breedte en hoogte van mijn gordijnen?

De breedtemaat van het gordijn wordt bepaald door de breedte van de rail of roede. Indien de gordijnen ‘op de dag’ gemonteerd worden, adviseren wij je om aan weerszijden van het raam minimaal 20 cm extra breedte te rekenen.

Indien je werkt met een elektrische rail, dient er rekening gehouden te worden met de motor en is er extra stof nodig om deze te kunnen bedekken.

HOE DE HOOGTE VAN HET GORDIJN BEPALEN

 • Vrijhangende gordijnen met ringen: meet vanaf de onderkant van de ringen (de roede en ringen blijven zichtbaar).
 • Zeilringen op roede: meet vanaf de bovenkant van de roede +3 cm extra voor de bovenkant van het gordijn.
 • Gordijn op roederails: meet vanaf de onderkant van de rail -0,5 cm (de roederail blijft zichtbaar).
 • WAVE confectie: meet vanaf de onderkant van de rail -0,5 cm (de rail blijft zichtbaar).

Voor gordijnen boven een vensterbank adviseren wij je 1cm af te trekken van de hoogtemaat. Voor gordijnen boven de vloer adviseren wij je minimaal 1,5 cm tot 2 cm af te trekken van de hoogtemaat.

Indien je zowel vitrage als gordijnen bestelt, is het advies de vitrage 1 cm korter te bestellen dan de gordijnen

Hoe kan ik mijn gordijnen onderhouden?

 • Vouwgordijnen zijn gemakkelijk te onderhouden.
  De meeste gordijnen kunnen in de wasmachine.Het wassen van gordijnen … hoe begin ik?
  Bij Creating Moments raden we je aan om je gordijnen naar de stomerij te brengen voor het beste resultaat. Onze confecties bevatten altijd een waslabel als je ze zelf wilt wassen.Een paar tips:

  • Vouwgordijnkoorden kunnen gewassen worden.
  • Vul de wasmachine niet te vol (maximaal twee derde).
  • Gebruik een wasmiddel voor delicate stoffen of een speciaal wasmiddel voor gordijnen, zonder bleekmiddel.
  • Respecteer de aangegeven maximumtemperaturen.
  • Haal de gordijnen onmiddellijk uit de machine en hang ze vochtig op.

  En meer:

  • Was gordijnen niet te snel. Laten luchten en uitkloppen is vaak genoeg.
  • Wees voorzichtig met een strijkijzer. De hitte kan kromtrekken veroorzaken. Als je je gordijnen nat ophangt, verdwijnen de kreukels na een tijdje.
  • Stoffen gemaakt van natuurlijke materialen zijn gevoeliger voor krimp dan synthetische stoffen.
  • Gevoerde gordijnen kun je beter niet zelf wassen.

  Wij adviseren SASSI voor vlekken op gordijnen en stoffen. Een goed product dat (vet)vlekken verwijdert zonder vlekken achter te laten.

Kan een rail verbogen worden?

De meeste van onze rails kunnen naar wens verbogen worden. Voor elke afgeronde muur, nis of gordijnkast bestaat er wel een oplossing. Naast eenvoudige verbuigingen, zoals retours naar de muur, zijn ook speciale verbuigingen zoals een ellips of een cirkel mogelijk. Op welke manier een rail verbogen kan worden, vindt u terug in de cataloguspagina’s van de desbetreffende rail.

Hoe kan ik de raamdecoratie van moeilijk bereikbare ramen bedienen?

Met een koordbediende rail  kan u hoge gordijnen eenvoudig openen en sluiten.  Voor moeilijk bereikbare of zeer zware gordijnen biedt een elektrisch systeem de beste oplossing.

Mijn vouwgordijn trekt scheef op. Wat kan ik doen?

Als je vouwgordijn scheef optrekt, is er een probleem met de optrekkoordjes dat je gemakkelijk kunt oplossen.

Laat het vouwgordijn volledig naar beneden en kijk of de koordjes bovenaan allemaal goed in de koordelementen vertrekken:

  • Koordje met knoopje vertrekt vanuit het sleufje in het koordelement
  • En gaat door de haak met oogje aan de andere kant

Check of de koordjes door alle ringetjes gaan en onderaan vastzitten in de koordstopper.

Kijk of het vouwgordijn recht hangt en stel indien nodig de koordstoppers bij.