Eerste hulp bij het kiezen van gordijnen
Gefeliciteerd. Je hebt gebouwd of bent pas verhuisd in je koop- of huurwoning. Zalig, al die ramen waar het licht naar binnen stroomt. Of toch niet? Het zonlicht schijnt in de TV, de ruimte wordt te warm, de kinderen kunnen niet slapen, ’s avonds met de lichten aan kunnen voorbijgangers volop binnenkijken. Herkenbaar? Het is tijd voor gordijnen. Maar hoe begin je daaraan?
Vouwgordijnen? Rolgordijnen? Glas- of overgordijnen? Houten lamellen? Of nog iets anders?
De tijd dat je in ieder huis dezelfde klassieke glasgordijnen zag, ligt gelukkig al ver achter ons. Vandaag zijn de mogelijkheden eindeloos. Dat maakt kiezen daarom niet gemakkelijker. We zetten daarom graag de voor-en nadelen van verschillende types raamdecoratie op een rijtje.
Geïnteresseerd in raamdecoratie?
Schrijf je in om de 3-maandelijkse blog per mail te ontvangen.
Vouwgordijnen
Vouwgordijnen zijn de populairste vorm van raambekleding. Ze passen dan ook in iedere woning, van hypermodern over landelijk tot klassiek. Je kunt kiezen voor transparante of dichte stoffen. Je kunt vouwgordijnen zelfs voeren voor extra isolatie of verduistering. Heb je veel ramen aan de straatzijde? Overal dezelfde vouwgordijnen ogen mooi verzorgd.
Je moet er even aandacht aan besteden bij je stofkeuze, maar veel vouwgordijnen kunnen zo de wasmachine in!
Let voor vouwgordijnen op de muurruimte die beschikbaar is boven je raam. Het is wel zo handig dat je ramen nog open kunnen!
Glas- en overgordijnen
Gewone gordijnen zijn ook weer helemaal terug van (nooit helemaal) weggeweest. Aan een zichtbare of in het plafond weggewerkte rail of aan een mooie opvallende roede met ringen. Als glas- of overgordijn. Gecombineerd met vouwgordijn of rolgordijnen. Het kan allemaal. Gordijnen zijn perfect om grote glaspartijen te bedekken. Zowel in de hoogte als de breedte zijn er quasi geen beperkingen in de afmetingen.
Het aanbod in stoffen is eindeloos. Zowel in kleuren, structuren als samenstelling. Een goede tip. Je vervangt je gordijnen waarschijnlijk niet elke paar jaar. Laat je niet te snel verleiden door dat speciale stofje dat je binnen enkele jaren beu bent gezien, maar kies bij voorkeur voor een neutrale tijdloze stof. Laat je helemaal gaan in modetrends in accessoires zoals kussens en tapijtjes die je gemakkelijk weer vervangt wanneer de trend of je voorkeur verandert.
Rolgordijnen
Rolgordijnen winnen de laatste jaren aan populariteit. Vroeger waren ze eerder functioneel en vooral in kantoorgebouwen terug te vinden. Dankzij het strakke karakter en de eenvoud, zijn ze vandaag ook een graag geziene keuze in de moderne woning. Ze gelden als geen andere vorm van raamdecoratie als echte binnenzonwering.
Aandachtspuntje hier is het onderhoud. Het doek van een rolgordijn kan je niet uitwassen of vervangen. Let dus op je doekkeuze. Een screen kan je doorgaans probleemloos afwassen. Aan sommige decoratievere transparante stoffen mag je niet met water komen.
Houten lamellen
Houten lamellen brengen als geen andere raamdecoratie warmte en sfeer in een ruimte. Je kunt kiezen voor een echte houtkleur of voor een strakke witte of zwarte uitvoering. Voor vochtige ruimtes zoals de badkamer bestaan er speciale coatings.
Hou er wel rekening mee dat houten lamellen zeer aanwezig zijn. Ook in opgetrokken positie blijft en nog een heel pakket over. Bovendien is het al snel zwaar om op te trekken en is een elektrische bediening misschien een goede keuze.
Houten lamellen zijn zeer eenvoudig in onderhoud. Met een plumeau verwijder je het stof.
Dit is nog maar een kleine greep uit het aanbod. Je kunt natuurlijk ook nog kiezen voor verticale lamellen, Japanse panelen, aluminium lamellen, raamfolies, …
Spring zeker eens binnen in de interieurspeciaalzaak of gordijnenwinkel bij jou in de buurt. Zij staan je graag te woord met een professioneel advies. De Decoline en Creating Moments verdeelpunten vind je hier.
Was deze informatie nuttig? Heb je nog vragen waar we je mee kunnen helpen? Laat het ons weten.
Geïnteresseerd in raamdecoratie?
Schrijf je in om de 3-maandelijkse blog per mail te ontvangen.